.

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ξεχωριστή και φέτος η διάκριση μας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό μαθητικών εντύπων που διοργάνωσε η εφημερίδα 'ΤΑ ΝΕΑ'

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ»- ΑCΤΙΟΝ ΑΙD
«Της γάτας το κουδούνι»
4ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου
ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ αφιερώνουν οι ρεπόρτερ του 4ου Λυκείου για το θέμα «Παιδί και φτώχεια». Η μαθήτρια Αλίκη Μωυσιάδη μεταφέρει στους συμμαθητές της τη θλιβερή πραγματικότητα των αριθμών: «Ακούγεται τελείως παράλογο, εξωπραγματικό, ίσως βγαλμένο από έναν εφιάλτη το ότι εν έτει 2009 κάθε λεπτό, 9 παιδιά, κάπου στον κόσμο, πεθαίνουν από υποσιτισμό», γράφει. Και πιο κάτω αναφέρει ότι 250 εκατομμύρια παιδιά αναγκάζονται να εργαστούν για να ζήσουν. Και προτρέπει τους μαθητές να βοηθήσουν- μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων- και μάλιστα «τώρα». Η συμμαθήτριά της Γεωργία Μεγαδούκα υπογράφει ένα κείμενο που μεταφέρει εικόνες από την ελληνική πραγματικότητα: «... μα εκείνο που πρέπει να παρατηρήσεις περισσότερο απ΄ όλα, είναι μήπως δεις κανένα παιδί...
Γιατί τα περισσότερα δουλεύουν. Καθαρίζουν, πουλάνε χαρτομάντιλα και πλένουν αμάξια στα φανάρια... Αν πάλι δεν δεις κανένα παιδί, μην απορήσεις. Μη με βγάλεις ψεύτρα. Εκεί είναι. Απλά έχουν όλα τους μεγαλώσει. Είναι άντρες και γυναίκες από 7 χρονών. Και αυτό όχι γιατί το επέλεξαν...».

Τροχαία ατυχήματα. Ηλεκτρονικό έγκλημα. Σχολική βία. Νευρική ανορεξία. Καταλήψεις. Ο θάνατος του Αλέξη. Ζώα σε κίνδυνο. Σεξουαλική ζωή. Παχυσαρκία. Τα προβλήματα των μεταναστών. Για ακόμη μία χρονιά τίποτα δεν ξέφυγε από τη νεανική ματιά και την πένα των μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που συμμετείχαν στον 16ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ».
Η επιλογή των εντύπων που βραβεύτηκαν ούτε και φέτος ήταν εύκολη. Οι μαθητές αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον έως τη Β΄ Λυκείου- που δεν έχουν μπει στη διαδικασία της... ρομποτοποίησης λόγω των Πανελλήνιων Εξετάσεων- διατηρούν τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό τους και τολμούν να δημοσιοποιούν αυτά που τους ενοχλούν εντός και εκτός σχολείου. Καυτηριάζουν. Κάνουν ρεπορτάζ και έρευνες με συνεντεύξεις και φωτογραφίες όπως κάνουν και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Σημειώνεται ότι αρκετές εφημερίδες δίνουν δυναμικό «παρών»- όπως επιβάλλει πλέον η ηλεκτρονική εποχή- και στο Ίντερνετ. Αρκετά και τα ρεπορτάζ για το θέμα της φτώχειας, αφού φέτος ο διαγωνισμός περιλαμβάνει το ειδικό βραβείο «Παιδί και Φτώχεια» που θα δοθεί σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση Αction Αid. Η Κριτική Επιτροπή ξεψάχνισε φέτος περισσότερα από 500 μαθητικά έντυπα. Οι τρεις καλύτερες εφημερίδες Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού κερδίζουν από 1.500 ευρώ, προσφορά της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», από ένα lap top και στυλογράφους. Δώρα θα απονεμηθούν και στις εφημερίδες που διακρίθηκαν στις υπόλοιπες κατηγορίες. Οι μαθητές και τα σχολεία τους θα πάρουν εκτυπωτές και ηχοσυστήματα. Χορηγοί του διαγωνισμού είναι τα καταστήματα Γερμανός, η εταιρεία Cross (Ψαρρός) και η Sony. Επίσης, ειδικό βραβείο θα πάρουν σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση Αction Αid για τα ρεπορτάζ και τα αφιερώματα με θέμα «Παιδί και Φτώχεια». Τo Λύκειο που διακρίθηκε κερδίζει ένα ΡC, ενώ το Γυμνάσιο και το Δημοτικό από έναν εκτυπωτή, όλα προσφορά των καταστημάτων Γερμανός
Η Κριτική Επιτροπή
Μέλη της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Βασίλης Νικολόπουλος, ο γελοιογράφος Κώστας Μητρόπουλος, ο Μιχάλης Φακίνος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Αντώνης Σανουδάκης, φιλόλογος και συγγραφέας και ο Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος- βιβλιοκριτικός.

Μας σχολίασαν……!!

• Η δουλειά σας είναι καταπληκτική. Και όσο γίνονται τέτοιες προσπάθειες, τόσο μπορούμε να ελπίζουμε για την πρόοδο της χώρας μας. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.
Δημήτρης Χαλκιώτης
Σύμβουλος-Καθηγητής Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου

• Αγαπητοί νέοι, συντάκτες της "Γάτας το Κουδούνι" και εκκολαπτόμενοι
δημοσιογράφοι,

Εγώ σας ευχαριστώ τόσο για την επιστολή σας όσο και για την πολύτιμη συμβολή σας στο Forum εκπαίδευσης. Με μεγάλη χαρά θα επισκεφτώ το σχολείο σας όποτε εσείς το θελήσετε.
Εύχομαι σε σας και τους εμπνευσμένους δασκάλους σας δημιουργική
δουλειά (το μόνο αντίδοτο στα δύσκολα της κοινωνικής και προσωπικής ζωής)
και Καλό Πάσχα!
Με θερμούς χαιρετισμούς,
Θάλεια Δραγώνα
Βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

• Αγαπητά παιδιά,
Χάρηκα πάρα πολύ που <<της Γάτας το κουδούνι>> χτύπησε ξανά. Δεν πειράζει
Βέβαια που αργείτε γιατί το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει όλους και δικαιώνει
Τις προσπάθειες σας πολύ περισσότερο.Της γάτας το κουδούνι αποτελεί πραγματική όαση ζωντάνιας και νέων ιδεών .Σχόλια και παρατηρήσεις δεν έχω να σας κάνω.Ούτε θα μπορούσα εξάλλου.Νομίζω ότι έχουμε να μάθουμε περισσότρα από εσάς από ότι εσείς από εμάς.
Συνεχίστε με το ίδιο κέφι και μεράκι την πολύ καλή δουλειά που κάνετε.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Μαρία Δαμανάκη

• ΄΄ ΠΑΙΔΙΑ ΄΄
Οφείλω να αναγνωρίσω τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από όλους σας.
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό γίνεται μόνο από ¨΄Έρωτευμένους Ταξιδιώτες΄΄ μικρούς και μεγάλους.Συνεχίστε και μείνετε πάντα ΄΄ ΠΑΙΔΙΑ ΄΄
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ- ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΩΝΗΣ

………σας ευχαριστούμε

Κλείνοντας 5 χρόνια!

Χαρήκαμε πολύ τη χτεσινή βραδιά…..( 10 Απρίλη 2009)
• Τα 5 του χρόνια έκλεισε το κουδούνι της γάτας χτες το βράδυ (ταρακουνήθηκε για καλά <<Ο Τέντζερης αλλά …και το καπάκι του>>) .
Μαζί με τους συντάκτες και τους υπεύθυνους καθηγητές με πολύ φαγητό, ζωντανή μουσική και χορό φυσικά!! φορέσαμε λοιπόν όλοι τα καλά μας με χαμόγελα (ως τα αυτιά) και κυριολεκτικά το κάψαμε...!!!
ήταν μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα και ήμασταν όλοι σαν μια μεγάλη οικογένεια...<<η οικογένεια …της γάτας το κουδούνι.>> .
και του χρόνου παιδιά και πάνω απ' όλα να τα εκατοστίσει το περιοδικουλι μας!!!!
Υ.Γ. Η τούρτα τρομερή, πάλι κ.Κοσμά κάνατε την έκπληξη!!!
Voula Mitsea



• 5 χρόνια έκλεισε το περιοδικό μας κ 7 τεύχη...!!καταπληκτική η χθεσινή βραδιά! Σας ευχαριστούμε πολύ!!! να τα εκατοστίσει το περιοδικουλι μας και όλο επιτυχίες.....!!!
Katerina Samothraki

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Μύρισε άνοιξη για το περιοδικό μας…

Κυριακή 5-4-09, αυτό το βροχερό Aπριλιάτικο πρωινό βρεθήκαμε προσκεκλημένοι από τον κο Δημήτρη Χαλκιώτη (καθηγητή του ΕΑΠ) και την κα Θάλεια Δραγώνα (βουλευτή και καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών) στην ημερίδα που διοργάνωσε ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Μιλάμε για την παιδεία».
«Της γάτας το κουδούνι» έπεσε στα χέρια τους στη διάρκεια επίσκεψης της δημοσιογραφικής μας ομάδας στη Βουλή των Ελλήνων, εντυπωσιάστηκαν (!) και πρότειναν να παρουσιάσουμε τη διαδρομή μας και τη δουλειά μας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που ήταν αφιερωμένος στα σχολεία Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης, στο ξενοδοχείο CARAVEL. Δεχτήκαμε την πρόσκληση και πραγματικά….. μύρισε άνοιξη για το περιοδικό μας!
Η οργάνωση, η υποδοχή και η φιλοξενία των διοργανωτών ήταν υποδειγματικές και οι συζητήσεις στα στρογγυλά τραπέζια ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές για το μείζον ζήτημα της παιδείας με συμμετέχοντες διακεκριμένους επιστήμονες εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
΄Οσο για μας…..όχι που να το παινευτούμε! Κάναμε πάταγο!! Από το «τραπέζι» μας πέρασαν ΟΛΟΙ, το περιοδικό μας έγινε ανάρπαστο και όλοι είχαν από ένα καλό λόγο κι από μια ενθάρρυνση να πουν o Γιώργος Παπανδρέου ( που παρέμεινε στο stand μας περισσότερο απ΄ το κανονικό, εντυπωσιάστηκε από τον τίτλο του περιοδικού, ζήτησε και πήρε όλα μας τα τεύχη, συζήτησε και φωτογραφήθηκε με τους μαθητές δημοσιογράφους), η ΄Αννα Διαμαντοπούλου (που ευχαρίστως δέχτηκε να μας παραχωρήσει συνέντευξη για το επόμενο τεύχος), η Μαρία Δαμανάκη (την «κλείσαμε» για το επόμενο τεύχος),ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας (που ζήτησε να συνεργαστούμε για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας στα σχολεία του Πειραιά!!), ο Προϊστάμενος του 5ου Γραφείου Βθμιας Εκπσης Γ΄Αθήνας Γιώργος Ζαφειρακίδης (ένας δικός μας άνθρωπος), ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Περιστερίου Δημήτρης Κελάφας (καλός φίλος και από τους πρώτους υποστηρικτές του περιοδικού),μαθητές και φοιτητές από διάφορες σχολές (βρήκαμε ακόμα και παλιούς μας μαθητές με υπέροχες ιδέες για τα επόμενα τεύχη), παλιοί και νέοι, εξαίρετοι συνάδελφοι από σχολεία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας ( άλλοι που γνώριζαν το περιοδικό και μας είπαν ότι μας έχουν ως πρότυπο(!) κι άλλοι που δεν μας γνώριζαν και έκαναν εποικοδομητικά σχόλια, ζήτησαν συνεργασία ή ακόμα και να γίνουν συνδρομητές!), άνθρωποι από άλλους επιστημονικούς χώρους (που μας πρόσφεραν το χαμόγελο, την άποψη και τη βοήθειά τους στα μελλοντικά μας σχέδια).
Το μπλοκάκι μας γέμισε. Η ψυχή μας γέμισε.
Νιώσαμε ότι «μιλήσαμε για την παιδεία»! Γνωριμίες, συζητήσεις, απορίες, ερωτήματα με βασικό Μα πώς τα καταφέρνετε ; Η απάντηση είναι μία Σ’ ευχαριστώ Γεωργία, Σταυρούλα, Ηλία, Κατερίνα, Αγγελική, Κυριακή, Μαρίνα, Αιμιλία, Ειρήνη,Ιάκωβε... όλους εσάς τους μαθητές μας που μας δίνετε ελπίδα και που κάνετε την προσπάθειά μας να αξίζει τον κόπο!
Σ’ ευχαριστώ καλέ μου Διονύση!

Από την εκδοτική ομάδα του περιοδικού
Ρεγγίνα Μανουσάκη-Φιλόλογος

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Επιτέλους Κυκλοφορήσαμε!!


Έπειτα από τόσο καιρό αναμονής το 7ο τεύχος του περιοδικού είναι γεγονός!!
Ψάξαμε, δουλέψαμε ,κουραστήκαμε, αγχωθήκαμε, τσακωθήκαμε , μαλώσαμε….. τα βρήκαμε και τελικά τα καταφέραμε και με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας ενημερώνουμε για την έκδοση του νέου μας τεύχους.
Το υλικό είναι πιο πλούσιο από ποτέ. Περιλαμβάνονται θέματα μέσα από τις δραστηριότητές μας, τις συνεντεύξεις που πήραμε αλλά και τα γεγονότα ή και γενικότερα θέματα που μας προβλημάτισαν.
Με την υπογραφή πάντα των νεαρών φιλόδοξων δημοσιογράφων ‘’της Γάτας το Κουδούνι’’ αλλά και τη φροντίδα των υπεύθυνων καθηγητών μας το νέο τεύχος είναι έτοιμο να το αποκτήσετε, μην το χάσετε!!!
(Βιαστείτε πριν εξαντληθεί!)

Μητσέα Σταυρούλα
Αρχισυντάκτρια του περιοδικού

Γιατί το σχολείο δεν είναι...''φυλακή''

Θαρρώ πως ήταν πριν 5 χρόνια όταν η ιδέα του περιοδικού <<της γάτας το κουδούνι>> έγινε πραγματικότητα. Από τότε έχουν γίνει πολλά τι να πρωτοθυμηθώ,τις εκδρομές τις συνεντεύξεις, τα βραβεία…
Εμπειρίες και αναμνήσεις που σαν και αυτές άλλες δεν έχω ζήσει και μάλλον δεν θα ξαναζήσω ούτε εγώ και ίσως ούτε και κανείς άλλος από τους πρώην και τους νυν συντάκτες…Ξέρετε είναι ξεχωριστό συναίσθημα να νιώθεις ότι ανήκεις κάπου,ότι σου δίνεται η δυνατότητα να εκφράζεσαι σε μια ηλικία που το έχεις τόσο πολύ ανάγκη να περνάς ένα μήνυμα στους άλλους, να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου…ή ακόμη το ότι συναντάς ανθρώπους που ίσως να μη σου δοθεί ξανά η ευκαιρία να τους ξαναδείς αλλά κυρίως το ότι κάνεις φιλίες τόσο δυνατές που ίσως κρατήσουν μια ολόκληρη ζωή..
Όλα αυτά όμως δεν θα σήμαιναν τίποτα ή δεν θα είχαν καν συμβεί αν δεν ήταν οι καθηγητές μας που μας υποστηρίζουν. Κάνουν τα όνειρά μας πραγματικότητα,δίνουν ζωή στις σκέψεις μας απελευθερώνοντάς μας από τη ΄΄φυλακή΄΄ του σημερινού σχολείου. ‘Ετσι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές μας που είναι η ψυχή του περιοδικού, στον κ. Κοσμά Διονύση, την κ.Μανουσάκη Ρεγγίνα και στην κ.Αθανασοπούλου Σάντυ.
Βέβαια είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι ακριβώς εννοώ και τι σημαίνει για το περιοδικό (ΜΑΣ!!) αν δεν το έχει ζήσει. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε αυτό το Blog για να πάρετε ένα δείγμα της δουλειά μας και να ακούσετε… <<της γάτας το κουδούνι>> τελείως διαφορετικά!
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την εκπληκτική δουλειά του, τον Θεόφιλο Αξιώτη βασικό συνεργάτη και διαχειριστή του Blog.

Μητσέα Σταυρούλα
Αρχισυντάκτρια του περιοδικού

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Συναντήσαμε τον Αντώνη Κανάκη!

Ταξιδέψαμε στις 27 Mαρτίου…504 χιλιόμετρα και μιλήσαμε μαζί του… για τη νεολαία και τα προβλήματά της, για μουσική, για τηλεόραση, για σάτιρα, για πολιτική…. για όλα



Δεν βάζω ταμπέλες στη μουσική,δεν την οριοθετώ,μου αρέσει η μουσική με rock ψυχή.


Η σάτιρα είναι τέχνη.Τέχνη και όρια δεν συμβαδίζουν.


Δεν θέλω να είμαι πρότυπο κανενός.Ο καθένας πρέπει να έχει μοναδικό πρότυπο τον εαυτό του.Θέλω να με αμφισβητεί και να κρατάει μόνο σε όσα συμφωνεί ο ίδιος.


Γονείς,μαθητές και καθηγητές θα πρέπει να είναι μια γροθιά.Ενωμένοι!



Ευχαριστούμε παρα πολύ που μας δέχτηκατε ήταν κάτι διαφορετικό πέρα από τα πλαίσια του γκρίζου σχολικού περιβάλλοντος και μας δώσατε την ευκαιρία να ακούσουμε και να μοιραστούμε τις ιδέες,τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της κονωνίας μας.


Πλουμάκη Ελευθερία
Σπυράκου Μαριάνθη
Στράτος Άγγελος