.

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ξεχωριστή και φέτος η διάκριση μας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό μαθητικών εντύπων που διοργάνωσε η εφημερίδα 'ΤΑ ΝΕΑ'

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ»- ΑCΤΙΟΝ ΑΙD
«Της γάτας το κουδούνι»
4ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου
ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ αφιερώνουν οι ρεπόρτερ του 4ου Λυκείου για το θέμα «Παιδί και φτώχεια». Η μαθήτρια Αλίκη Μωυσιάδη μεταφέρει στους συμμαθητές της τη θλιβερή πραγματικότητα των αριθμών: «Ακούγεται τελείως παράλογο, εξωπραγματικό, ίσως βγαλμένο από έναν εφιάλτη το ότι εν έτει 2009 κάθε λεπτό, 9 παιδιά, κάπου στον κόσμο, πεθαίνουν από υποσιτισμό», γράφει. Και πιο κάτω αναφέρει ότι 250 εκατομμύρια παιδιά αναγκάζονται να εργαστούν για να ζήσουν. Και προτρέπει τους μαθητές να βοηθήσουν- μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων- και μάλιστα «τώρα». Η συμμαθήτριά της Γεωργία Μεγαδούκα υπογράφει ένα κείμενο που μεταφέρει εικόνες από την ελληνική πραγματικότητα: «... μα εκείνο που πρέπει να παρατηρήσεις περισσότερο απ΄ όλα, είναι μήπως δεις κανένα παιδί...
Γιατί τα περισσότερα δουλεύουν. Καθαρίζουν, πουλάνε χαρτομάντιλα και πλένουν αμάξια στα φανάρια... Αν πάλι δεν δεις κανένα παιδί, μην απορήσεις. Μη με βγάλεις ψεύτρα. Εκεί είναι. Απλά έχουν όλα τους μεγαλώσει. Είναι άντρες και γυναίκες από 7 χρονών. Και αυτό όχι γιατί το επέλεξαν...».

Τροχαία ατυχήματα. Ηλεκτρονικό έγκλημα. Σχολική βία. Νευρική ανορεξία. Καταλήψεις. Ο θάνατος του Αλέξη. Ζώα σε κίνδυνο. Σεξουαλική ζωή. Παχυσαρκία. Τα προβλήματα των μεταναστών. Για ακόμη μία χρονιά τίποτα δεν ξέφυγε από τη νεανική ματιά και την πένα των μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που συμμετείχαν στον 16ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ».
Η επιλογή των εντύπων που βραβεύτηκαν ούτε και φέτος ήταν εύκολη. Οι μαθητές αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον έως τη Β΄ Λυκείου- που δεν έχουν μπει στη διαδικασία της... ρομποτοποίησης λόγω των Πανελλήνιων Εξετάσεων- διατηρούν τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό τους και τολμούν να δημοσιοποιούν αυτά που τους ενοχλούν εντός και εκτός σχολείου. Καυτηριάζουν. Κάνουν ρεπορτάζ και έρευνες με συνεντεύξεις και φωτογραφίες όπως κάνουν και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Σημειώνεται ότι αρκετές εφημερίδες δίνουν δυναμικό «παρών»- όπως επιβάλλει πλέον η ηλεκτρονική εποχή- και στο Ίντερνετ. Αρκετά και τα ρεπορτάζ για το θέμα της φτώχειας, αφού φέτος ο διαγωνισμός περιλαμβάνει το ειδικό βραβείο «Παιδί και Φτώχεια» που θα δοθεί σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση Αction Αid. Η Κριτική Επιτροπή ξεψάχνισε φέτος περισσότερα από 500 μαθητικά έντυπα. Οι τρεις καλύτερες εφημερίδες Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού κερδίζουν από 1.500 ευρώ, προσφορά της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», από ένα lap top και στυλογράφους. Δώρα θα απονεμηθούν και στις εφημερίδες που διακρίθηκαν στις υπόλοιπες κατηγορίες. Οι μαθητές και τα σχολεία τους θα πάρουν εκτυπωτές και ηχοσυστήματα. Χορηγοί του διαγωνισμού είναι τα καταστήματα Γερμανός, η εταιρεία Cross (Ψαρρός) και η Sony. Επίσης, ειδικό βραβείο θα πάρουν σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση Αction Αid για τα ρεπορτάζ και τα αφιερώματα με θέμα «Παιδί και Φτώχεια». Τo Λύκειο που διακρίθηκε κερδίζει ένα ΡC, ενώ το Γυμνάσιο και το Δημοτικό από έναν εκτυπωτή, όλα προσφορά των καταστημάτων Γερμανός
Η Κριτική Επιτροπή
Μέλη της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Βασίλης Νικολόπουλος, ο γελοιογράφος Κώστας Μητρόπουλος, ο Μιχάλης Φακίνος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Αντώνης Σανουδάκης, φιλόλογος και συγγραφέας και ο Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος- βιβλιοκριτικός.

4 σχόλια:

  1. Πολλά συγχαρήτηρια για αυτή σας την διάκριση!!
    Να είστε πάντα καλά, με πολλές πολλές όμορφες ιδέες που θα καταδεικνύουν συνεχώς την άλλη πλευρά του κόσμου μας !!!
    Φιλικά, Έφη Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά συγχαρητήρια και για τη νέα σας διάκριση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή