.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Το αλάτι του σχολείου….


Σ΄ ένα σχολείο που όλα έχουν καταντήσει ανιαρά, βαρετά, ανούσια και άνοστα, σε έναν κύκλο αδιέξοδο μεταξύ τυπικών διαδικασιών μαθημάτων, απρόσωπων καταστάσεων και βαθμοθηρικού ανταγωνισμού, που υψώνονται τείχη μεταξύ των τάξεων, των τμημάτων, των μαθητών, των καθηγητών , των συμμαθητών, των συναδέλφων, λειτουργούν ΄΄στο περιθώριο΄΄ κάτι μικρές ομάδες που προσπαθούν και σπάνε αυτά τα τείχη δημιουργώντας πρώτα απ΄ όλα ανθρώπινες και προσωπικές σχέσεις μεταξύ των μαθητών. Το σχολείο μας έτσι αλλάζει μορφή, αποκτά όραμα και προοπτική, ανασαίνει ακόμα…Το περιοδικό μας φέτος ήταν μια φανερή απόδειξη μιας άλλης ζωής του σχολείου που καμιά σχέση δεν έχει με την ¨¨πραγματική΄΄ του κι όχι μόνο κατάφερε να δώσει χαρά στα μέλη του αλλά και να κάνει ευρέως γνωστή την παρουσία του δίνοντας γεύση μιας άλλης ποιότητας δράσης στο σχολείο.
Τα συγχαρητήρια έφθασαν από όσους το πλησίασαν και έριξαν πέρα από την πρώτη περίεργη ματιά μια δεύτερη θετική και με ενδιαφέρον στάση απέναντί του.
Έτσι ήρθαν στην πορεία του οι αναμενόμενες βραβεύσεις, μετά από μεγάλη προσπάθεια και αγώνα για κάποιους και παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει το σχολικό πρόγραμμα. Τελευταία αυτή της εφημερίδας ''ΤΑ ΝΕΑ'' στην Παλαιά Βουλή όπου μέσα στην ιστορική αίθουσά της βρεθήκαμε καθηγητές και μαθητές σε μια συγκινητική εκδήλωση να παραλαμβάνουμε με μεγάλη χαρά ,μεταξύ άλλων σχολείων ,το δικό μας βραβείο.
Το βραβείο αυτό θα πρέπει να αφιερωθεί πρωταρχικά σε όσους πίστεψαν πως το δημόσιο σχολείο δεν είναι ξένο και απρόσωπο αλλά δικό μας, σπίτι μας και οι ώρες σ΄ αυτό δεν είναι υποχρεωτικές αλλά φιλικές ,δημιουργικές και ευχάριστες..
Ευχαριστούμε τα παιδιά μας, τους μαθητές μας και τους ευχόμαστε να ζουν και να είναι όπως στο σχολείο ΄΄το αλάτι της ζωής μας΄΄ δίνοντας στον κόσμο μια άλλη διάσταση καινή, υπερβατική της κενής πραγματικότητας.

Στέλιος Σπυράτος-Θεολόγος
συνεργάτης του περιοδικού

4 σχόλια:

  1. Φίλε Στέλιο, από "καινές" διαστάσεις έχουμε ανάγκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κυριε Σπυράτο μην βάλετε ακόμα βαθμούς σας χρωστάω την εργασία μου|!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στον ανώνυμο 1:..........
    στον ανώνυμο 2 : ακόμα περιμένω
    στον Αdamon: ευχαριστούμε από καρδιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή