.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

..στην ΠΛΑΤΕΙΑ ''ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ''

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ -13-12-2010






...αναδημοσιεύουμε το κείμενο (9ο τεύχος)της Ανδριάννας Κωστοπούλου-Φοιτήτρια πλέον-με αφορμή την επίσκεψή μας(12-13/12/2010) στα Καλάβρυτα...

..συγκίνηση και δέος!!!

…67 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς. Μάνες που αποχωρίστηκαν τους γιούς τους, σύζυγοι που ειδώθηκαν για τελευταία φορά. Δεκάδες νεκρά σώματα που τα μεταφέρουν αδύναμες γυναίκες για να τα θάψουν σκάβοντας τάφους με τα ίδια τους τα χέρια. Και για να παραφράσουμε τα λόγια του Μενέλαου Λουντέμη, εκείνη τη μέρα στα Καλάβρυτα ‘’σώπαιναν οι λύκοι γιατί ούρλιαζαν οι άνθρωποι’’.

Συγκίνηση και δέος…

Συναισθήματα που μας πλημμύρησαν στο ετήσιο μνημόσυνο των Καλαβρυτινών που συμμετείχαμε σαν αντιπροσωπεία του περιοδικού του σχολείου μας. Σ΄αυτή μας την ‘’εκδρομή’’ δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την όμορφη πόλη που επισκεφτήκαμε ή για το πόσο ωραία περάσαμε γιατί όλα αυτά επισκιάστηκαν από τη συναισθηματική φόρτιση που αισθανθήκαμε από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στα Καλάβρυτα.

Η ιστορία του τόπου δεν ήταν πλέον μια σελίδα στο σχολικό βιβλίο αλλά μια πραγματικότητα που τη ζούσαμε με τους κατοίκους μιας πόλης που μεγάλωσαν, έζησαν, ζουν και θρηνούν ακόμα τους ανθρώπους που έχασαν εκείνη τη μέρα της μεγάλης σφαγής. Το ρολόι της εκκλησίας είναι εκεί για να μας θυμίζει το στυγερό έγκλημα και γνωρίζουν ότι ποτέ δεν θα ξεχάσουν.

Ακόμη και ο καιρός συμμετείχε στο πένθος εκείνης της ημέρας. Υπήρχαν στιγμές τόσο έντονα φορτισμένες που νομίζαμε ότι ‘’ζούσαμε’’ ξανά τα γεγονότα.

Χρέος μας είναι να μην ξεχαστεί ποτέ εκείνη η μέρα, να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη της ώστε οι νέα γενιές να μην ζήσουν ξανά σφαγές και ολοκαυτώματα.

Το οφείλουμε αυτό στα θύματα όλων των πολέμων!!!-

Ανδριάννα Κωστοπούλου-Γ2


12-12-2011

...ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ και με ΑΦΟΡΜΗ την εκδήλωση αφιερωμένη στην πλατεία...

'''ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ''....

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ!!






































Υ.Γ. Αφιερώνεται στη νέα ομάδα συντακτών-κτριών του περιοδικού που με χαμόγελο, διάθεση και αισιοδοξία κάνουν την καθημερινότητά μας πιο όμορφη,και δημιουργική!!!

3 σχόλια: