.

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

11ο ΤΕΥΧΟΣ....μιλήσαμε με τον Δήμαρχο Ανωγείων κ.Σωκράτη Κεφαλογιάννη



Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που δεχτήκατε την πρότασή μας και είμαστε  στον όμορφο τόπο σας σήμερα.Μιλήστε μας λίγο για σας και τη δράση σας στο Δήμο Ανωγείων.
 Είναι τιμή για εμάς που είστε στο τόπο μας. Να σας πω ότι είμαι συνάδελφος εκπαιδευτικός, είμαι καθηγητής πληροφορικής στο ΕΠΑΛ Μοιρών, εκεί είναι η οργανική  μου θέση.Ασχολήθηκα με την αυτοδιοίκηση στις εκλογές του 2006 και είμαι δήμαρχος από το 2007.
Μιλήστε μας για το ιστορικό κομμάτι που αναφέρεται στο ολοκαύτωμα των Ανωγείων;
 
Eνα από τα κορυφαία γεγονότα  που είχαμε  να αντιμετωπίσουμε στο Δήμο μας να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε και να διαδώσουμε ήταν το ολοκαύτωμα των Ανωγείων. Όχι όμως το ολοκαύτωμα σαν μια ανάμνηση, το ποιός ήταν το καλό παλικάρι ή ποιός ήταν ο πιο δυνατός άνδρας ή ποιός πολέμησε πιο πολύ για τον τόπο μας, όπως και άλλοι πολέμησαν τον τόπο τους, αλλά κυρίως πώς τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρηστικά εργαλεία, ας το πούμε έτσι, για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων.
Ένα λοιπόν στοιχείο ήταν το ολοκαύτωμα, το οποίο έχει μια σημαντική διαφορά με τα άλλα ολοκαυτώματα, που ίσως έχετε επισκεφτεί. Την ημέρα του ολοκαυτώματος του χωριού, σκότωσαν 150 γυναικόπαιδα, άνδρες που εγκλώβισαν μέσα στο χωριό και τους εκτέλεσαν.
 
Στις 13 Αυγούστου, αποφάσισαν οι Γερμανοί με διοικητή τον Μίλερ, από τα Χανιά, την ολοκαύτωση των Ανωγείων. Διάταξε, την ισοπέδωση και την εκτέλεση, παντός άρρενος Ανωγειανού, όπως έγραφε, όπου και αν βρεθεί και σε απόσταση ενός χιλιομέτρων έξω από αυτό.
Η διαταγή των Ανωγείων  ήταν σαφής '' ...επειδή η πόλη των Ανωγείων υπήρξε κέντρο αντικατασκοπείας, επειδή τα Ανώγεια......διατάσσομαι την ισοπέδωσή του'' .
Για μας ήταν ένας τίτλος τιμής, διότι ο ίδιος ο εχθρός έλεγε τι κάναμε και γιατί τους καίμε. Ο Ανωγειανός επανήλθε μετά στον τόπο του, γιατί τον αγαπούσε, σε ένα ερειπωμένο πλέον τόπο, που ούτε οδική πρόσβαση ποιότητας υπήρχε, ούτε οι βασικές υπηρεσίες, νερό, χρήματα, αλλά αγαπούσαν τον τόπο τους και ήθελαν να τον ξαναστήσουν. Θα σας πω και αυτό. Πιστεύω ότι η αγάπη του ΄Ελληνα για τον τόπο του αυτό θα ξαναστήσει τη χώρα  που λέγεται Ελλάδα και έτσι θα πορευτούμε....


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ 11ο ΤΕΥΧΟΣ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου